Prima Casa doar in Lei?

Guvernul va suplimenta programul “Prima Casa” cu 1 miliard de lei.

Românii ar putea fi obligaţi să se îndatoreze în lei, dacă vor finanțare pentru achiziționarea primei locuințe. Autorităţile vor să modifice programul „Prima Casă”, urmând ca împrumuturile pentru locuinţă să fie acordate numai în moneda naţională. Şi aceasta, în condiţiile în care majoritatea clienţilor băncilor optau pentru creditele în euro, care au dobânzi mult mai mici.

Conform proiectului, creditul va fi acordat numai în lei, pentru toţi cei care vor să devină proprietari prin programul „Prima casă”. Autorităţile au decis, la cererea băncilor, să acorde doar împrumuturi în moneda naţională. Asta, deşi sunt mult mai scumpe.

Calculele arată că la un credit de 57.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata este de 386 de euro, echivalentul în lei, dacă împrumutul este luat în moneda naţională. Pentru acelaşi împrumut luat în euro, rată luna este cu 100 de euro mai mică. Practic, prin acest proiect, românii sunt obligaţi să îşi cumpere case în lei. Tocmai din cauza costurilor mari pentru împrumuturile în lei, peste 93% din românii care au luat credite prin prima casă au ales creditele în euro.

Sursa: www.money.ro